Ledare sökes

Tjenare.

Att blogga som jag gör är svårt eftersom jag inte gör det dagligen finns det alltid 1000 nyheter att raportera om.. Därför kommer jag först skriva om detta då det ligger nära om hjärtat och sedan ikväll eller imorgon skriva ett där jag tar upp nyheter så som nyförvärv och dylikt.

När Arsenal vann FA Cupen 05 slog Patrick Vieira in den avgörande straffen. Efter att han sett bollen röra nätet och förstått att finalen var vunnen så kollade han bort mot sina medspelare och vinkade dit dem. 
Igår kollade jag på lite highlights från matcher de senaste veckorna och jag la märke till att spelare hellre pekar på sin rygg och visar sitt namn eller gör spektakulära volter som målgester. Istället för att fira med sitt lag. 
Fotboll är en lagsport, det vet till och med Cristiano Ronaldo och Nicklas Bendtner men frågan är hur de ser på det hela. 

Är laget till för aty hjälpa dig bli hyllad som en kung eller är du till för att hjälpa laget att vinna? Är du där för att få visa upp dig och få ihop några miljoner eller är du där för att du älskar sporten och vill se ditt lag vinna?

Fotbollsvärlden är fylld av divor, induvidalister och kaxiga spelare. Det är så i världen utanför fotbollen också... Men så finns det även krigare, ödmjuka och ledargestalter som är mer vitalt än vad folk tror.

Fansen älskar att se när sitt lag köper en ny bolltrollare, en ny målspottare, så även jag. Alla älskar vi spelarna som tänker utanför boxen och vågar göra det omöjliga möjligt... De kan vinna matcher åt en och kanske till och med göra så klubben går plus pga. tröjförsäljning osv..

Men när Ronaldo lämnade Man Utd så var fansen ledsna, de var förtvivlade och arga men ska sanningen fram så var det ännu värre när Scholes la av. När en ledare lämnar, lämnar han ett tomrum, när en krigare lämnar, lämnar han ett hål och när en spelare som visat sin kärlek till klubben och dess fans lämnar så.. Ja ni förstår.

Det vore enkelt att dra liknelser med CR7 och Thierry Henry. Eller det vore enkelt för utomstående. King Henry är och förblir mer än en målskytt, mer än en lagkapten, mer än en publikfavorit, mer än en spelare. Han är den störste i genom alla tider i vår klubb. Ingen annan skulle kunna sälja ut hela Emirates ensam. Den kärlek vi fans har till King TH14 går inte att beskriva.

Men tillbaka till Vieira. Varför tog han straffen och varför firade han som han gjorde?
Ja, dels var det för att han hade. Och har ett psyke som klarar av de situationerna och hade en fin touch med bollen. Även om han var vårt svar på Roy Keane så var vieira något mer. Han var så oerhört komplett. 
Han var också en lagkapten, inte bara en lagspelare utan en strålande och tydlig ledare. Han hade respekt och pondus men var också ödmjuk mot sin uppgift.

Men det kommer en tid då även ledare lämnar, oavsett anledning gör det alltid lika ont. Men för att ha en sund grupp av spelare behöver man mer än en kapten. När Adams lämnade fanns det ändå starka ledare i laget men när Vieira, Bergkamp, Henry m.fl. Lämnade fanns ingen kvar. Okey, Kolo Toure är en ledartyp men han lämnade han också. Att Gallas blev kapten var för mig obegripligt. Att Squillaci fick bära bindeln ifjol mot Chelsea trots att hans veckor i klubben gick att räkna med en hand... Det är inte ok. Inte för fem öre.

Var är dagens ledare? Hur är man en ledare? Kan man köpa ledare?

Vermaelen är en spelare som många anser är en som kan leda och styra sitt lag. JAg håller med men jag skulle vilja se mer, jag vill se att han vågar ta för sig ännu mer! Våga ryta till när sin kollega gör ett galat misstag eller verkligen visa med pondus, kraft och engagemang att han bara ska vinna, till varje pris. Man behöver sådana spelare i alla lag. 
Robin Van Persie älskar vi alla, han älskar klubben och visar det tydligt. Han leder sitt lag framåt men på plan känns det inte som den självklara ledaren. 

Vi har flertalet spelare som agerar eller i alla fall har agerat vid tillfällen kapten i landslaget. 
Ramsey (Wales), Song (Kamerun), Rosicky (Tjeckien), Sagna (Frankrike), Vermaelen (Belgien), Djourou (Schweiz), Van Perise (Holland), Benayoun (Israel), Park (Sydkorea) med flera.

Men ska sanningen fram ser jag inte Ramsey som den ledare i en klubb som Arsenal, inte heller någon av de andra. Antingen på grund utav tid i klubben, status i XI, ålder mm. 

Nu har spelare som Benayoun, Arteta, Park, Santos och Mertesacker tillommit. Alla dessa (okej, kanske inte Santos) är eller har det i sig att leda ett lag. Jag tänker kanske främst på vår nye BFG* - Per Mertesacker. Jag tror och hoppas att Mertesacker och Vermaelen tillsammans kan bära Arsenal och visa vägen med att alltid ge 100 procent. Jag tror det kan bli mycket lyckat.
* BFG = Big F*cking German

Nu menar jag såklart inte att laget ska bestå utav 11 stycken galna tyskar eller 11 stycken Tony Adams men ett par behövs. Sen kryddar man det med induvidalister, bolltrollare och nytänkabde lirare samt talanger med enorm hunger!

Sedan har vi tre stycken ledare på gång. En tokig tysk som verkar vara skolad av självaste Jens Lehmann! Aaron Ramsey som redan tagit bindeln i landslaget trots att han är en, om än tidig, 90-talist. 
Och sist men absolut inte minst, Jack Pitbull Wilshere är en så klar framtida kapten att det är löjligt. Han är den offensiva versionen av Vieira skulle jag vilja påstå. Han är en offensiv mittfältare som har goda färdigheter där men som också visat att hhans defensiva spel håller absolut världsklass. Jack Wilshere kommer bli en legend i Arsenal, var så säkra. Född, och lysssna nu, 1992!


Jag kan inte vänta till Swansea matchen! Kommer bli grymt att se alla nya lirare och se hur laget mår nu efter en hemsk ligastart....

Det är dags för alla i laget, vare sig om de heter Arteta, Koscielny, Mertesacker eller Van Persie att för sig. Alla måste visa hjärta och verkligen visa världen att Arsenal ännu är att räkna med. Det spelar ingen roll om motståndet är Barcelona eller Swansea, vi ska alltid gå mot vinst!

Fansen i Arsenal blir ofta hyllade när de spelar borta men vi behöver visa att vi älskar laget i alla lägen, precis som fansen gjorde mot man u den där hemska söndagen...

Nu vanskas det match om 35 minuter, sjukt taggad! Arsenal forever together!
Gooner till I die
http://www.youtube.com/watch?v=lXAZJ28s1rU&feature=feedlik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0